ForumOstaloKaj delam narobe?
avtor
strani Strani: [1]
posvejt

član/ica

26. september 2010 @ 09:57:48  
Hello! Vprašanje je kaj delam narobe z fotoaparatom oz. kako bi to popravil v photoshopu?
Slikal sem jezero in objekt v ospredju je temen.
[URL=http://img809.imageshack.us/i/tema.jpg/]

[/URL]
Če pa vklopim flash je pa objekt v ospredju preosvetljen ali včasih tudi prežgan. Uporabljam nastavitev flasha "fill in".
[URL=http://img819.imageshack.us/i/p9210104.jpg/]

[/URL]
[URL=http://img690.imageshack.us/i/p9210095.jpg/]

[/URL]
mmax

član/ica

26. september 2010 @ 11:32:35  
Najprej probaj z merjenjem svetlobe....metering...imaš na izbiro tri vrste, tukaj bi bilo bolje na spot, na objekt ki ga slikaš. Pri tem posnetku ne vidim vzroka zakaj bi slikal stvar pred vodo, saj je odsev v vodi in gozd zadaj, krasen motiv[:rolleyes:]
Za fleš pa katerega uporabljaš - zunanjega ali pop up?
Obema lahko zmanjšaš jakost, pa povej kater aparat in fleš uporabljaš, boš mogoče dobil še bolj konkretne odgovore.
Na teh slikah jaz vidim prežganine zaradi močne svetlobe podnevi, sploh ob vodi(nebo) ne pa zaradi fleša[:hmmm:]
posvejt

član/ica

26. september 2010 @ 11:49:10  
še enkrat sem naložil slike, ker prejšnja slik ane odpira dobro.
flash je pop up, ker moj fotoaparat olympus sp590 uz nima možnosti zunanjega.
koliko je meni znano moj nima možnosti nastavitve jakosti flasha. ima pa prednastavljene funkcije, ki so: auto, fill in, red eye, red eye&fill in, slow, slow2, red eye&slow
temna slika
[URL=http://img809.imageshack.us/i/tema.jpg/]

[/URL]
2x svetla slika

[URL=http://img690.imageshack.us/i/p9210095.jpg/]

[/URL]
[URL=http://img819.imageshack.us/i/p9210104.jpg/]

[/URL]

mmax

član/ica

26. september 2010 @ 12:47:11  
Na tem aparatu imaš kompenzacijo osvetlitve fleša, +/- 2EV
Pri merjenju svetlobe probaj tudi s točkovnim in sredinsko uravnoteženim
Uporabi ročno nastavitev ISO vrednosti
Drugače pa imaš na strani olympus.si ogromno napisanega pri vsakem aparatu posebej pod temo pomoč uporabnikom...(vem, ker sem bil prej na olympusu)

Pa podrobno preberi navodila za vsako posamezno stvar in probaj, jaz jih še zdaj vzamem v roke, prelistam kakšno zadevo in preizkusim....tako treniraš in spoznaš aparat[:wink:]
BELLEMONDO

član/ica

26. september 2010 @ 19:13:39  
Najbolj pomembno pravilo za takšne motive je, fotografiraj rano zjutraj in pozno popoldan.Pa če imaš tako sivo nebo fotografija z nobenimi nastavitvami ne bo "lepa".Eden od naših članov ima lepo napisano, da mojstre skrbi samo svetloba.

LP pa dobro svetlobo ti želim.

Fotografija je vse, kar fotograf hoče.
no_idea

član/ica

27. september 2010 @ 06:04:13  
za take panorame se seveda ne uporablja bliskavice.
bellemondo ti je dal najbolj uporaben nasvet.
torej:
1. fotkaj ko je svetloba PRIMERNA za nek motiv. proti dnevni svetlobi fotkat je pac totalno logicno, da je vse drugo temno.
2. nauci se merjenja svetlobe!! ce fotkas point and shoot je to to kar ti je uspelo naredit. za kaj vec bo treba malo zmozgat tehniko fotografiranja.
fotko je treba maximalno dobro osvetlit ob strelu in potem je obdelava enostavna. photoshopanje je za tiste, ki raje kot znat fotkat se igrackajo v programih.
pozdrav,

oestesur.com
HRCo_

član/ica

27. september 2010 @ 09:34:25  
al pa.. photoshop.. z layerji se da svašta narest.. sliko razdeliš na temen in svetel del.. potem pa temnega probaš do neke normalne meje osvetlit.. svetel del pa pustiš ali pa se špilaš ter probaš vpeljat kakšne predelave katere naredijo sliko bolj zanimivo..

http://www.fotobanda.si/sasoh
posvejt

član/ica

27. september 2010 @ 21:24:29  
no idea, če se ne motim misliš na metering. moj fotoaparat nima načina zone metering ampak point, esp(entire screen) in center weighted.
pri tem landscapeu je po mojem najboljše esp, ali ne?poleg tega se pa moram še bolje spraksirat, ker slike na fotoaparatu mi delujejo dobro, doma pa nisem zadovoljen z njimi.
no_idea

član/ica

28. september 2010 @ 02:28:47  
seveda metering kaj pa druzga in kako uporabljat potem tole. najboljse bos nagruntal merjenje svetlobe da se osredotocis na enega ali max dva nacina. testiraj fotkaj ponoci v strop v goreco luc in vidis kako se obnasa. tako nagruntas kje merit svetlobo s tema dvema nacinoma. luc je primerna ker je totalno hudo kontrastna proti temnemu prostoru. potem testiraj z odsevi od luci itd. v naravi bo potem lazje ce le ne fotkas direkt v soncno svetlobo.
mimogrede: najbolj je uporaben spot ali center kakorkoli se klice v tvojem aparatu. v tem nacinu pac meris svetlobo tam kjer tebi odgovarja in ne kot odgovarja proizvajalcu aparata v raznih nacinih merjenja.
fokus point naj bo tudi center merjenja v pol pritisku na sprozilec. najlazje blokiras fokus in merjenje, potem premaknes v kader kot zelis in dokoncen pritisk na sprozilec.
vecina kamer ima tudi metering block tipko. tole je tipka na aparatu, ce pritisnes blokira samo metering fokus ne. zelo zelo uporabno brez tega ne gre se niti igrat fotografa.
primer:
meris svetlobo na svetlem nebu. pritisk tipke za blokado merjenja za naslednji strel. potem fokus tocko kamor hoces da je fokus in pol pritisk na sprozilec da se fokus blokira. potem premik v kader kot zelis in skljoc.
skatka vse skupaj je le malo prakticiranja kako ob razlicni kontrastnosti v kadru. za resevanje bele in crne barve pa kompenzacijo osvetlitve. kaj tole pomeni je tako, da ce ti pritisnes v bel list merjenje bo fotka siva in ne bela. ce meris na crni bo tudi siva in ne crna. torej tole mores skompenzirat. vse precej logicno.
ko tole obvladas in se dodas malo obcutka bo to je to. fotk ne bo treba obdelovat ure in ure le par klikov kontrast in to je vse. nekim extremnim obdelavam se je tako ali tako za izogibat. tole je ponavadi vsec le zacetnikom, ki fotke dobesedno narisejo v photo shopu. takim fotkam pravim jaz radioaktivni fluorescentni zmaski photoshop tehnologije.
pa veselo fotkat!!!!
aja se to:
monitor na kameri je seveda drugace svetlobno nastavljen kot imas monitor doma. kateri je boljsi...... jah kamera nikoli se ni za zanasat na to. doma pa ga lahko skalibriras da bo pokazal prave svetlobne pasove.
cheers,

oestesur.com
strani Strani: [1]