ForumOstaloDemonstracije
avtor
strani Strani: [1]
Dzajo

administrator

20. maj 2010 @ 08:59:05  
Kaj pravite na to katastrofo včeraj?

---> KLIK!
tomazz

administrator

20. maj 2010 @ 09:05:57  
Se strinjam s tabo. Mislim pa da si je oblast sama kriva. Če bi bili boljši diplomati in "psihologi" se to ne bi zgodilo. Nastala škoda bo odpravljena v enem dnevu. Škoda, ki jo dela oblast, pa še dolgo ne ...
marjola

moderator

20. maj 2010 @ 09:35:48  
Ok. Jasno je, da je treba tudi to področje urediti, saj dosedanji način zaposlovanja študentov ni ok. Vlada pa je slabo skomunicirala pripravljeni predlog, poleg tega ni šla celovito reševati problematike, ampak se je napačno fokusirala samo na nekatere družbene skupine.
Zelo mi je žal, da so študentje oz. dijaki šli v tako predstavitev svojega nasprotovanja malemu delu. Samo škodo so si naredili.
Ob vsej flancariji ene in druge strani, pa je res tudi, da se dostopnost do študija za nekatere družbene skupine otežuje oz. je zaradi ekonomskih razmer že onemogočena.
Brezciljnost in pijačevanje mladine, pa tudi mene moti. U bistvu smo pa še stari zgubljeni kako in kaj, ko gledamo na eni strani krajo in bogatenje nekaterih, drugi smo pa ovce. :)
Pa zagovarjaj prave vrednote....

tomazz

administrator

20. maj 2010 @ 10:02:16  
marjola:
Spet tko napišeš, da se človek mora strinjat. [:thumbsup:]
Filly

član/ica

20. maj 2010 @ 16:23:36  
Jah dost jih je šlo tja tako, ker je fajn it v Ljubljano, pa s ega mal napit.Eden od teh je un tipček v rumeni majci, ki je metal kocke in so ga večkrat pokazali na tv.No evo danes zvem od sina kdo je...In tip nima problema kako si bo šolo plačeval, obratno...
Pa tud se ne čudim glede na to, da poznam family.Upam, da bo mastno plačal, oz. starši, da se jim mal poreže krila...fanta pa nauči kaj je prav.

Drgač pa absolutno podpiram demonstracije, neagresivne seveda, ker v tej naši ljubi sloveniji smo vsi že pošteno siti takih razmer.To ne more trajat, nikakor.in mislim, da se tud temu sistemu počasi bliža konec, če ga bomo mi učakali ne vem, vem pa, da tako ne bo šlo naprej.Danes so na ulicah študentje, jutri bo raja.Ker ko ni več za živet , se začne revolucija in ta se nam nezadržno bliža.
marjola

moderator

21. maj 2010 @ 12:13:29  
Zanimivo razmišljanje

no_idea

član/ica

22. maj 2010 @ 04:25:52  
le redko kdaj pogledam slovenske novice na 24ur.com
videl tole......... v par besedah: SLOVENIJA JE SLA V KURAC!!!!!

oestesur.com
tomazz

administrator

22. maj 2010 @ 10:25:01  
Ne vem kaj ste pričakovali od tega da gremo v Evropo? Lepo iz Evrope, grdo pa ne? Poberemo vse slabo, na Evropo se vlada sklicuje ko ji paše, ostalo skriva in zamolči. Zakaj nimamo plače kot v Evropi, zdravstvene dajatve kot v Evropi, davke ...
Taka združba deluje le pod oblastjo kot je bila v YU, pa še to ne zelo dolgo. Se bojim, da ta ne bo živela toliko let.
Je treba dela in ne ga srat.
Se bojim, da bo tudi oblast kmal na speedu, tudi to je Evropa.
che_tina_plant

član/ica

22. maj 2010 @ 14:26:24  
Problem demonstracij je bil ta, da so mediji in država začeli izpostavljat tistih par razbitih oken samo zato da dajo pozornost na nekaj drugega kot pa na to, zakaj je do demonstracij sploh prišlo.

Se pa strinjam s tem da jih je nekaj prišlo na demonstracije le pit, pa sploh niso vedeli čemu protestirajo. Samo treba se je zavedat da je bilo teh le nekaj procentov, ne pa vsi.

Poleg tega pa..itak vsi vemo da bo država naredila tako kot se jim "sprdne", ne glede na to koliko protestantov je bilo ali kaj so naredili. Naredili bodo tako kot njim paše. Če so pa za spremembo še malo dobili po pi***, ji pa prav nič ne bo škodilo. Naj si ne mislijo da so vsemogočni, tako kot se obnašajo.

Living in a rock`n`roll fantasy!
no_idea

član/ica

23. maj 2010 @ 02:32:17  
se tukaj:

kakorkoli......... v tem trenutku me je stram da sem slovenec
take prizore naj bi gledali iz drzav tretjega sveta. SRAMOTA!!!!!!!
vse kaze na to, da slovenci "postajate" nesposobni brezkulturni divjaki............. ce se to dogaja v juzni ameriki, afriki, aziji,....... se kapiram, ma v sloveniji da je folk tako neuravnovesen....... bljask drek za kozlat sram me je da sem slovenec!!!!!!



oestesur.com
che_tina_plant

član/ica

23. maj 2010 @ 07:29:25  
Ahhh, kok ste nekatiri pametni.

Living in a rock`n`roll fantasy!
tomazz

administrator

23. maj 2010 @ 09:32:26  
Se strinjam s che_tina_plant. Obstranski dogodek, ki je postal senzacija. Tako bi moral biti rudi napisan. A kdoi bi to bral? Bulmastifi so že pozabljeni. Mediji v službi "ljudstva".
marjola

moderator

24. maj 2010 @ 23:13:15  
no_idea, kaj te bo sram? Nezadovoljstvo je veliko v tej deželici in še huje bo. ''Študentje'', pa čeprav sebi na škodo, so za pikico pokazali kam lahko pripelje aroganca vlade in nekaznovanje neokusnega protipravnega bogatenja nekaterih. Pa mi ni najbolj po godu, da se to dogaja ravno v času ''levice'', priznam. Sledili bodo delavci... Filly ima prav, revolucija bo, čeprav me je tega v bistvu strah, saj to pomeni obdobje velikega trpljenja za mnoge. Tistim s polnimi ritmi pa itak ne bo sila hudega. Nek drug družbeni red se bo moral vzpostaviti.

Le vprašanje časa je, kdaj se bo to zgodilo. Predvčerajšnjim sem prebrala informacijo o predlogu visokega davka na izplačilo sredstev iz drugega pokojninskega stebra v 2011. Kar slabo mi je ratalo. Žnidaršičeva in podobni pa ne bev ne mev.

Nadalje berem o zaposlenih v javni upravi:
začetek leta 2005 148.543
začetek leta 2006 148.593 + 50
začetek leta 2007 149.431 + 838
začetek leta 2008 149.975 + 544
začetek leta 2009 151.645 + 1670

skupaj: + 3102

Po podatkih AJPES-a je bilo konec leta 2008 skupno število vseh zaposlenih v Sloveniji malo manj kot 790 tisoč, število zaposlenih v javni upravi pa je bilo konec leta 2008 približno 151 tisoč, kar pomeni, da na pet zaposlenih v gospodarstvu pride okvirno en zaposlen v javnem sektorju. V 151 tisoč zaposlenih v javni upravi pa niso vključeni zaposleni iz različnih gospodarskih družb, ki so v pretežnem ali popolnem lastništvu države, kot na primer DARS, železnice in podobno. Če bi vključili še njih, bi bilo to razmerje zagotovo še manjše.
Plača pa v državni upravi povprečno 1800 eur bruto. Grrrrr V povprečju je na zaposlenega v državni upravi strošek izobraževanja na leto čez 500 eur. V gospodarstvu pa najebemo do zla boga (povprečna plača bruto 1360 eur). Pa tudi pri nas v proizvodnih dejavnostih peščica vleče super plače, ostali pa komaj skupaj sestavimo za položnice (ma kakšni dopusti Grčija, Egipt ali kaj takega - za večino). Dosti nas gleda kako na črno zaslužiti za kak priboljšek, za sfinancirat bivališče, lokalno cesto ali šolnino, pa magari če je potrebno delati za to med dopustom. Pa niti zdaleč nisem najslabše plačan ali neizobražen kader.

Ok. Neki popravki se pripravljajo na tem področju za 2011 in 2012, cca za 6000 naj bi zmanjšali zaposlene v državni upravi (glej izhodno stretegijo spodaj).

Ker nisem prepričana, da imate vsi dostop do Financ, objavljam kar plonk današnjega članka:

"Želeli bi, da bi bili delodajalci bolj aktivni v razpravah o strukturnih reformah. Pogosto čakajo in ne dajejo svojih predlogov, da bi uravnotežili predloge sindikatov," je minister za delo Ivan Svetlik povedal članom združenja Amcham Slovenija . Toda to poslovno združenje je svoje predloge ministrstvu dalo.

Marta Bukanovsky Kos, predsednica komisije za delovno pravo pri združenju, sicer iz družbe Sava Tires , je ministra spomnila na njihove predloge za spremembe zakona o delovnih razmerjih.

"Predlagali smo omejitev dopustov na 35 dni na leto, zmanjšanje dodatka na delovno dobo in več drugih stvari, a do zdaj niste nič upoštevali," je povedala in vprašala: "Ali nam lahko zagotovite, da boste naše predloge upoštevali v drugi fazi?"

Minister je spomnil, da so v prvo fazo sprememb zakona o delovnih razmerjih vključili le najnujnejše spremembe, to je skrajšanje odpovednih rokov in znižanje odpravnin. Sicer pa je zatrdil, da vse pripombe in predloge obravnavajo zelo resno.

Tudi z mnenjem, da imajo nekateri delavci predolge dopuste, se je strinjal in pojasnil: "Zakon predpisuje najmanjše število dni dopusta, pravice podaljšujejo kolektivne pogodbe. Zato razmišljamo, ali bi uzakonili tudi zgornjo mejo. Poglejte, zdravniki imajo zelo dolge dopuste. Ob tem pa številni dopusta sploh ne izkoristijo za počitek, ampak za delo v zasebnih ordinacijah."
Minister ne bi vzel plačanega odmora za malico

Sicer pa je minister Svetlik o drugi fazi sprememb zakona o delovnih razmerjih dejal, da za ministrstvo ni prva naloga odprava ugodnosti, ki jih imajo delavci. Pojasnil je: "Po našem mnenju odprava plačanega odmora za malico ne bi veliko pomagala pri dvigu konkurenčnosti.

Želimo spremembe, ki bodo povečale prožnost pri zaposlovanju, na primer lažje prehajanje z dela na delo, od delodajalca k delodajalcu. Naš cilj ni varovanje delovnega mesta, ampak omogočiti delo vsakemu delavcu - kjerkoli že bo to delo," je poudaril minister Svetlik.
Prepričevanje o nujnosti reform

Kot neupravičene je zavrnil kritike, da vlada ne vodi socialnega dialoga: s predsednikom vlade se vsak teden vsaj enkrat sestaneta s sindikati in delodajalci. Vendar je težko voditi socialni dialog, če ni pripravljenosti za iskanje kompromisnih rešitev.

"Socialne partnerje poskušamo prepričati, da so strukturne reforme absolutno nujne, če želi Slovenija iti v korak s tistimi državami, ki se bodo po krizi najhitreje razvijale," je dejal.

Toda reforme bodo prinesle globoke spremembe pri ureditvi trga dela in na drugih področjih. In ker v Sloveniji ni bilo temeljitih reform že vse od prve polovice devetdesetih let prejšnjega stoletja, se ljudje še bolj bojijo sprememb, je menil minister Svetlik.



Šele ko bodo vsi ''funkcionarji'' s svojim zgledom dokazali, da resno mislijo kar propagirajo (naj najmanj eno leto preživijo z recimo 800 eur na mesec - ostalo naj gre v sklad za socialno ogrožene, odpovejo naj se dopustu - naj v tem času rešujejo državne težave, odpovejo naj se službenim avtomobilom in drugim ugodnostim), jih bomo resno jemali. Obenem pa naj bodo vrhunsko odlični pri svojem delu, zmagovalno in domoljubno nastrojeni, učijo naj se in rojevajo produktivne inovativne ideje, da bomo konkurenčni ostali Evropi in svetu, s srcem naj živijo izhodno strategijo (iz Pahorjevega besednjaka)... Da vidim te junake?
Čeprav je to na videz le predlog zafrustrirane nevoščjivke, pa iskreno mislim, da edino to lahko ljudi še prepriča, da bodo zares sodelovali pri reševanju težav in v partnerskem dialogu. Najboljši zgled za solidarnost bi to bil in poziv k boljši skupnosti.

Zaenkrat je vse le ena klinčeva kalkulacija (pa jo razumem). Ena skupina ima npr. izračun, da je blok T6 popolnoma nepotreben, a tega ne da v javnost, ker računa, da se bodo speljale še druge zadeve ... Interpretcija bo seveda na visokem nivoju.

In potem bo čudenje neizmerno, ko bo enkrat nerazumna drhal, ki nikakor ''ne razume'' kakovosti izhodne strategije opravila svoje....[:angry:]
tomaabov

član/ica

25. maj 2010 @ 07:57:08  
Zgodit se more Francija al pa Grčija, Madžarska...v bistvu bi se že zdavnaj moralo!
marjola

moderator

25. maj 2010 @ 22:54:34  
Liberté, égalité, fraternité, ou la mort! (Svoboda, enakost, bratstvo ali smrt!)
Zaradi česa že se je zgodila francoska revolucija?

Si predstavljate, da bi se nekako uspeli domeniti, da bi v Sloveniji ves znesek za plače in socialne transferje pet let enakomerno porazdelili med vse polnoletne državljane - ne glede na delovno mesto ali siceršnji status? Preprosto vsakemu enak znesek, le naj potem vsak prispeva kar zna oz. si želi delati. Počasni preobrat - ne bi več delali zaradi denarja, ampak bi dali družbi in drugim najboljše kar zmoremo. Kdor želi naj študira, ali naj zdravi, poučuje, naj čuva otroke, naj raziskuje ali lenari .... Slovenija kot inkubator pozitivne energije in osebne svobode. Oaza dostojanstva. [:smile:]
Bemtiš, nek model kontra temu turbo kapitalizmu si je potrebno izmisliti. Ali pač ne?
Predlogi?
no_idea

član/ica

26. maj 2010 @ 03:15:02  
che tina plant: pametni?!?!?!?!?
marjola, ma glej kar tako bom povedal:
slovenija mi je iz dneva v dan bolj tuja in po pravici povedano mi je iz dneva v dan bolj vseeno. ce se kdaj grem na dopust ali kaj podobnega OK, drugace tudi. koneckoncev je na svetu se marsikaj zanimivega za videt in dozivet.
pri vsej ignoranci in egoizmu tega sveta ne bo greh ce napisem, da me ne briga kaj se dogaja. saj je tako daaaaaaaaaalec stran tam nekje...............
pozdrav,
Martin

oestesur.com
Dzajo

administrator

27. maj 2010 @ 08:32:01  
http://www.pozareport.si/?Id=mediji&View=novica&novicaID=15816&sort=DESC&show=10&odgovoriID=14182&stran=2&test#komentarji
http://www.mladina.si/dnevnik/26-05-2010-cas_je__da_odidejo/

To sem našel na enem forumu ...
marjola

moderator

27. maj 2010 @ 10:02:49  
[:grin:] Vedno je tako, ko nekaterim položaji (politični, funkcijski, direktorski ipd.) stopijo v glavo in zgubijo stik z realnostjo in jim ni nič več pomembna vsebina, temveč le ščitenje lastnega hrbta in utrjevanje pozicij. Izkoriščajo pa vsi v ta namen rajo - izbor skupin je pač po potrebi.

Dzajo, zelo dobro poznaš izraz: ''Ovce so za šišanje'' [:wink:] in kdo ga je na predavanjih ponavljal. Hvala ti za šolanje. Ene zadeve tam so bile izvrstne, če si jih znal slišati. Vse o čemer je bilo govora se uresničuje.

Marsikdo sploh noče nič več imeti s ''politiko'', ker poznajo umazanost igre in nočejo biti del nje. Moje mnenje je, da si težko izven. Zato tudi razmišljam kakšne so perspektive družbe kot celote - kadar uspem. In me zelo zanima vaše mnenje.



Aja, še nekaj. Kar se tiče medijev jih pa jemljem kot trobilo te ali one strani. Sicer smo pa vsi pod nekakšnim vplivom... Z zbiranjem informacij pa poskušamo potem ustvariti ''neodvisno'' sliko in mnenje.
che_tina_plant

član/ica

27. maj 2010 @ 18:34:24  
haha No idea, s tvojim komentarjem si me pa res spravu u smeh xD
VALDA DA TI JE SLOVENIJA TUJA ČE SI PA V PERUJU AL KJE SI ŽE!!!

Living in a rock`n`roll fantasy!
strani Strani: [1]