ForumSlikefotografija: tehnika in umetnost
avtor
strani Strani: [1] 2 3 > >>
no_idea

član/ica

20. januar 2009 @ 21:47:15  
Zivjo vsem!!!
Ze nekaj casa odlasam s tem, da odprem tole temo v forumu. Takole nekakor:
Vse vec je komentarjev in ocen tehnicnih kvalitet fotografij na vseh foto portalih. Sam verjamem, da fotografija ni tehnika, ampak umetnost. Zato smatram, da se vse preveckrat zaide s komentarji.
Problem predvsem vidim v tem, da vsi, ki sodelujemo na foto portalih smo tudi fotkarji. Nekateri pro, nekateri amaterji, nekateri zacetniki, vendar vsi gledamo (ali nam je vsiljeno) na fotografijo kot tehnicni izdelek. Moje mnenje je, da smo zelo zelo v zmoti, saj pozabljamo, da je fotografija predvsem trenutek, zgodba,... umetnost.
Kaj menite o tem???
pozdrav,
Martin

oestesur.com
Baby_girl

član/ica

20. januar 2009 @ 22:15:36  
Tudi meni se zdi, da je fotografija umetnost...vendar pa brez dobre tehnične izvedbe slika ni to, kar bi morala biti...zaradi tega smo po moje tolk usmerjeni v take tehnične komentarje kot jih večina tudi ima...
se mi pa zdi da ne zaidemo tolk pogosto, vsaj ne tukaj na FA, ker če je motiv extra, pa tehnično gledano manjka kakšna malenkost, smo še vedno vsi navdušeni in z veseljem pogledamo fotko...
Meni osebno je zelo pomembna zgodba oz. kakšen trenutek, vendar spet brez tehnične podpore ne gre...

LP

If you can't make it good, at least make it look good.
Gasper63

član/ica

20. januar 2009 @ 22:23:56  
Arne Hodalič je pred leti menda rekel, da je fotografiranje obrt in ne umetnost. Zame je tehnika kot higienik: fotka mora dosegati nek tehnični nivo, da se ji lahko reče, da je (recimo?) nadpovprečna. A samo tehnika ni dovolj, pravzaprav je samo osnova. Ampak nujna! Tisto, kar fotko naredi izjemno, pa močno presega tehniko. Kaj je to?! Tu se pa začne umetnost, saj so možnosti neomejene, samo najti jih je treba. Ko uspeš najti nekaj posebnega, morda drugače od ostalih, potem si umetnik. Do tam pa samo obrtnik.

Lp

Pohvale so mi všeč, kritike in nasveti pa mi koristijo...
tomazz

administrator

20. januar 2009 @ 22:25:58  
Oj,
Saj maš prav, po svoje. Se strinjam da je fotografija lahko umetnost. Nebi pa reku, da je vsaka fotografija umetnost. Tko kot druge umetnosti je fotografija zgolj način ali sredstvo za izražanje umetnika v sebi. Da pa lahko to počneš moraš stvar obvladati, tehniko, teorijo, predvsem kompozicijo. V vseh vejah umetnosti je tako.
Tudi pri naivnem slikarstvu, če hočeš, je veliko pravil, tehnike.

Ko enkrat dobro obvladaš tehniko in teorijo, se lahko prepustiš in plavaš. Mislim da na FA murxl zelo dobro odplava in se ne ukvarja z malenkostmi. Da pa to lahko počneš moraš stvar imeti v mezincu.

Druga skrajnost je studijsko fotografija, ki je zame bolj obrt kot umetnost, zato so mi fotografije z naslovnic dobri izdelki, a običajno hladni, neosebni in ne pustijo vtisa, ki traja.

Mal sem zatežil, mogoče sem navrgel nekaj tem za naprej, bo kdo nadaljeval, pa tudi sam, ali pa se bom popravljal.


LP Tomaž
Uh kakšen odziv, hkrati sem pisal z Baby_girl in Gasperjem, pa se kar lepo pokrivamo. Me veseli. Sploh bi rekel, da je FA (kot je tudi napisala Baby_girl) dosti bolj umetniška stran kot mnoge "bolj kvalitetne". Bravo!
no_idea

član/ica

20. januar 2009 @ 22:36:01  
hvala za vsa mnenja!!!
baby girl: se strinjam, da je tehnicna kvaliteta tudi pomembna. glej mednarodne natecaje za fotografijo. tam ne ocenjujejo fotografi, ampak intelektualne osebe. veliko veliko krat je zmagovalna fotografija dobesedno tehnicni zmazek, vendar umetnisko res na zelo zelo visokem nivoju.
gasper: lepo si povedal!!! dodal bi le, da tebe skrbijo osvetlitve na tvojem portretu crnke. z vec kontrasta seveda se bolj izstopa. moje mnenje je, da te osvetlitve enostavno morajo bit, saj dajejo fotki svezino, v bistvu izjemno svezino, zato mi pa tudi je ta tvoj portret fenomenalen. bomo pocakali, da objavis tukaj in naprej debatiramo o njem.
tomaz: moje mnenje je, da je fotografija najprej umetnost, potem komercialna vrednost. to so dve stvari in lahko se bi naslo se kaksno podzvrst namena fotografije. umetnost, ki jo vidimo in nam ostane. komercialna fotografijo, ki jo vidimo, kupimo nekaj zaradi nje in uzivamo ali pa tudi ne z izdelkom, ki smo ga kupili po zaslugi fotografije. na samo fotografijo pozabimo za ob nakupovanju.
ja no, hvala se enkrat za vasa mnenja!!! ce jih bo se vec bo se lepse!!![:wink:]

oestesur.com
andras

član/ica

20. januar 2009 @ 22:38:56  
no idea strinjam se s tabo. Prav zato sem potreboval več kot pol leta da sem objavil prvo fotko. Zame so najboljse fotke tiste, ko ujameš nek nenačrtovan moment, situacijo, ko samo pritisneš, brez da bi se prej igral z nastavitvami, kompozicijo... zato mnogokrat fotka z tehničnega vidika ni dobra ( ni dovolj ostra, osvetlena, moteci objekti ...), ima pa lahko zelo močno zgodbo. Nekaj lahko rešimo s programsko opremo, vsega pa pač ne. V končni fazi pa ( vsaj jaz ) slikamo za svojo dušo in ne bomo dovolili da nam tehinki vzamejo veselje...

lahko noc

andraz

no_idea

član/ica

20. januar 2009 @ 22:49:40  
lepo si povedal andras!!!!! moja najboljsa fotka (vsaj zame - in sem nanjo ponosen) je nastala takole, da sem med sprehodom po mestu brez razloga potegnil aparat iz torbe, nakaj posaril po nastavitvah brez da bi vedel kaj bom sploh fotkal. potem pogledal skozi objektiv in tam je bil motiv.
skartka moje mnenje je, da je sodelovanje na foto portalih zelo zabavno kot prvo (sploh FA je zakon!!!!), lahko se naucis tehnicno dvignit kvaliteto fotk, vendar se moras krepko pazit, da ti ne pride v kri in da zacnes na svojih fotkah iskat tako imenovane prezganine, da ti ostrina ne dela sivih las in da ti sum ne pade na oci kot siva mrena. fotografija je umetnost, pa cetudi je komercialna. umetnost komercialne fotografije je v psiholoskem ucinku, ki je le malo drugacen od umetnosti.

oestesur.com
sebo306

član/ica

20. januar 2009 @ 23:30:22  
za moje pojme je fotografija bolj umetnost kot tehnika, res da za razliko od slikarjov uporabljamo tehnične pripomočke ampak vseeno,... se mi pa zdi da mora bit ta naša umetnost podprta tudi iz tehnične strani...

fotoaparat je za nas to, kar je za slikarja čopič..

pa še povem to, da mi je foto-arena zelo všeč in da sem z vašo pomočjo skozi komentarje pridobil zelo veliko nasvetov, znanja,....

fotografija mi res zelo veliko pomeni, ko slikam sem v svojem svetu. Sprosti me bolj kot katerakoli druga stvar...

Picture is worth a thousand words........but which words...

pipec1 Uporabnik je logiran

zvesti

21. januar 2009 @ 00:17:14  
madonca težkko je tu kaj reči
ker je tu notri velik spektrum

CANON PowerShot S5 IS
EOS 50D
"vsake oči imajo svojega malarja"
no_idea

član/ica

21. januar 2009 @ 00:54:46  
sebo: tvoja primerjava med copicem in kamero je prav perfektna!!![:thumbsup:]
tehnicna stran seveda, a po moje naj bi bila sekundarnega znacaja.
pipec: se strinjam da je!!! prav zato pa se po moje preveckrat dogaja, da se fotografijo, ki je prava umetnost popolnoma spregleda in ne samo to, celo nakurca avtorja kaj objavlja, ker je prezgana, ima sum, ostrina, .....bla bla bla.
saj ne da hocem prat mozgane komu, a tole so moja iskrena mnenja o fotografiji!!!! ce ostanem sam s svojimi brezidejnimi idejami tudi sprejemam. mogoce bom pa enkrat v prihodnosti zelo zelo znan fotograf!! HEHE
hvala vsem za sodelovanje!!!! FA je zakon!!! upam, da se kdo pristavi kaksno besedo!!

oestesur.com
flambirana_oFca

član/ica

21. januar 2009 @ 07:07:59  
Ampak saj, če pogledamo v zgodovino umetnosti - je že v samih prvinah umetnosti bilo ogromno tehnike.
Lesorez, akril, tempera, kolaž, grafika, oglje, grafit, olje, mozaik, freska...

To bi se danes površno lahko primerjalo s panoramo, HDR, IR, abstraktno fotografijo, low key/high key, 3D, tehnika dolge ekspozicije...

Je pa res, da jaz svoje priljubljene fotografije delim na dve vrsti:

- "momentalne" oziroma snapshote, kjer ni prav nobene tehnike ampak zaradi zanimivega in "neponovljivega" motiva, imajo nek svoj čar, ki znova in znova pritegne ogledovalca

- umetniške oziroma skrbno načrtovane - kjer se točno določi kako bo izgledal motiv, kakšna bo scena, kjer je skrbno izbrana svetloba in nastavitve v fotoaparatu... Sem štejem raznorazne portrete, slike pokrajin itd.

Canon A80 + Elinchrom 1200RX
tomazz

administrator

21. januar 2009 @ 08:31:12  
"sebo306: fotoaparat je za nas to, kar je za slikarja čopič.. "

Zanimiva primerjava, platno je senzor, seveda ne obstaja samo platno ...
Barve (pastel, akril, akvarel, olje, tuš, oglje ....) so ... tu mi mal zmanjka

Težko je delat primerjavo, še težje z glasbo, aparat je kitara, violina, bobni ...

Je pa zanimivo.
oriolus

član/ica

21. januar 2009 @ 10:23:14  
V prvem postu je no_idea dal v premislek dilemo o tehniki in umetnosti, kjer lahko rečem, da se z njegovim mnenjem v veliki meri strinjam.

V nadaljevanju pa sem dobil občutek da debati nekaj manjka.
Predvsem jasna delitev na NAMEN fotografiranja.
Ta je lahko umetniški, obrtniški, dokumentacijski, reporterski ali pa samo ljubiteljsko/družinski.

Vprašanje je, koliko ljudi ima (in redno uporablja) fotoaparat brez kakšnih umetniških ambicij. Menim, da je takih velika večina, manjšina pa vidi v fotoaparatu orodje umetniškega izražanja.

Res pa je, da ob ogledu večine foto-galerij krepko prevladuje umetniško ambiciozen segment, kjer se poleg vseh tehničnih podrobnosti pričakuje še sporočilnost, kompozicijo, unikatnost.

FA je ena redkih galerij, kjer je meja med posameznimi zvrstmi vsaj delno zabrisana in to ji daje posebno vrednost.

Upam, da bo tako tudi v naprej.

LP
NordStar

član/ica

21. januar 2009 @ 11:19:13  
oriolus je zadel nekaj pomembnih dejstev. Prvo je važen NAMEN fotografije, šele potem lahko razpravljamo naprej. In pa to, da je FA res tak portal, kjer se skupaj objavljajo fotke vseh NAMENOV. Zato se vsake toliko kdo razkuri glede ocenjevanja. Le to je na FA res nemogoče urediti prav zaradi specifike portala.

Do it, just do it___
no_idea

član/ica

21. januar 2009 @ 14:13:21  
oriolus: Namen!!! Lepo povedano!! Jaz locim namen kot sem ze napisal na komercialno in umetnisko. Pa tudi dobro si povedal glede FA, kot foto portala. Res je in upajmo vsi, da tako ostane. Moja tema je bolj kot FAju namenjena drugim portalom, kjer se dobesedno vsiljuje clanom nek stil od katerega ni izstopanja. Na FA je najmanj tega.
nordstar: prednost, privlacnost,... in se marsikaj v FAju je ravno v tem, da ocene niso primarnega znacaja. Tu je najmanj obcutka da se clani zenemo za ocene, foto tedna, zvezdice,.... ocenjuje se po lastnem obcutku kot se komur zdi. Predlogi za spreminjanje ocenjevanja in ne vem kaj?!?!?!?! Po moje naj kar tako ostane.
Se enkrat: namen te teme debate je v tem, da se FA ne bi spremenil in postal tak kot drugi foto portali, kjer je vse skupaj samo ena borba za ocene. Kjer so skupine prijateljev, ki si med sabo podarjajo ocene in komentarje z namenom, da so njihove fotografije na prvih mestih. Kjer prevladuje tisti, ki se najbolj znajde in ne tisti, ki dela najlepse fotografije.
Hvala vsem za sodelovanje v debati!!

oestesur.com
Kajtimar

član/ica

9. marec 2010 @ 21:30:28  
Prebral sem vse tele tvoje misli @no_idea... kako pa kaj meniš o fotografiji danes "one year after"? [:wink:]


Lep večer vsem skupaj... [:smile:]
no_idea

član/ica

16. marec 2010 @ 05:34:20  
predvsem razocaran nad vsemi foto portali, kamor spada tudi FA.

oestesur.com
Kajtimar

član/ica

18. marec 2010 @ 21:33:27  
Kaj pa te tako moti, oz. katera pričakovanja glede fotoportalov se ti niso izpolnila? Sprašujem zato, ker bi rad izvedel, na kaj naj se poleg že doživetega še pripravim...


Lep večer vsem skupaj... [:smile:]
no_idea

član/ica

22. marec 2010 @ 20:13:42  
v par besedah bi se dalo kar tako povedat: objavljanje fotografij na foto portalih in komentiranje je izguba cajta.
pred cca 3. leti, ko sem si nabavil svoj prvi foto aparat v lajfu sploh in zacel objavljat na slovenskih foto portalih je bilo se nekaj fotkarjev, ki so znali komentirat - povedat resnico, iz katere si lahko kaj potegnil. nobeden od teh ne sodeluje vec.

oestesur.com
Kajtimar

član/ica

23. marec 2010 @ 15:13:51  
No, če si si pred tremi leti nabavil svoj prvi fotoaparat v življenju, potem vsekakor moram priznati, da si v tem času "prehodil kar veliko pot". Imaš ob komentarjih na fotoportalih mogoče občutek, da je tvoja izrazna fotografija premalo opazna, da ne dobiva pričakovanega priznanja?Lep dan vsem skupaj... [:smile:]
no_idea

član/ica

23. marec 2010 @ 21:33:45  
opaznost in priznanja kot pises so mi deveta briga. fotkam zase z zeljo fotkat boljse in boljse. ne rabim neke kiber popularnosti, za to imam svoj privat lajf. casa imam malo zato tudi ne komentiram nikjer vec razen EF, pa se to bolj redko.
pogresam konkretne komentarje brez dlake na jeziku in tudi ocene. pisarjenje komentarjev kot "lepa, cudovita, enkratna,......" ni smiselno saj ne koristi nikomur. druzenje je smiselno le tako, da se pove resnicno mislenje in ne lazi.

oestesur.com
strani Strani: [1] 2 3 > >>